Skip to main content

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf – 10 decembrie

Viața sfinților martiri Mina Ermoghen și Eugraf o cunoaștem dintr-o scriere atribuită Sfântului Atanasie al Alexandriei. Ei au trăit în timpul împăratul Maximian Galeriu. Acesta aflând de unele conflicte din cetatea Alexandriei, l-a trimis pe Mina, om cultivat și înțelept, să îl reprezinte în rezolvarea acelor tulburări. Mina era creștin în ascuns și odată ajuns în Alexandria a început să se dedice propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu și slujirii aproapelui. Pentru rugăciunile sale Bunul Dumnezeu a lucrat multe minuni și a întors pe mulți de la închinarea la falșii zei păgâni. A fost desigur pârât autorităților de către populația păgână.

Împăratul l-a trimis în locul lui Mina pe Ermoghen, un atenian păgân, foarte pregătit și acesta. Pe drumul spre Alexandria Ermoghen a fost în mod minunat anunțat că în curând va cunoaște pe adevăratul rege.

A fost primit cu ovațiuni. Chiar și Mina a vrut să-l întâmpine, însă Ermoghen a refuzat provocându-l la o dispută publică în teatrul cetății.

Disputa a avut loc în mai multe zile succesiv și atât de convingătoare a fost pledoaria creștină a Sfântului Mina încât cei care ascultau mărturiseau în masă credința lor. Ermoghen s-a mâniat și a poruncit torturarea și uciderea lui Mina, lucru pe care Bunul Dumnezeu nu l-a permis. Mulțimea semnelor lucrate cu Mina, tăria argumentelor sale privitoare la credință l-au determinat pe Ermoghen însuși să se boteze și să devină creștin. A fost chiar hirotonit episcop.

Împăratul Maximian Galeriu a auzit de toate acestea și venind el însuși în cetatea egipteană i-a prins și condamnat pe cei doi creștini. Secretarul lui Mina, pe nume Eugraf, a avut curajul de a-i sublinia împăratului inutilitatea mâniei și acțiunilor sale împotriva celor doi. A fost ucis și el pe loc.

Deși Sfântul Mina și-a exprimat dorința de a fi îngropat în cetatea Bizanț, Maximian nu a îngăduit aceasta. În cele din urmă sfintele sale moaște și ale celorlalți doi Sfinți martiri au ajuns în mod minunat la Calcedon. Aici, au fost ascunse de episcopul cetății într-o capelă tăinuită din zidul Acropolei, așa cum lasă mărturie Simeon Logotetul, un scriitor bizantin.

De aici au fost mutate la Constantinopol împlinindu-se astfel dorința Sfântului Mina.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.