Skip to main content

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel – 4 iunie

În anul 1971 a avut loc o importantă descoperire arheologică atât pentru istoria credinței creștine pe aceste locuri, cât și pentru viața Bisericii noastre. Pe teritoriul comunei Niculițel din județul Tulcea a fost descoperită o bazilică creștină în interiorul căreia se afla o criptă unde erau depuși mai mulți martiri creștini. Patru dintre aceștia aveau numele inscripționate pe pereții criptei: Sfinții Zotic, Atal, Camasie și Filip.

Alături de cei patru sfinți martiri, în aceeași criptă, separat, au fost depuse sfintele moaște a alți doi martiri creștini a căror nume nu ne sunt cunoscute.

Sfinții Zotic, Atal, Camasie și Filip erau cunoscuți Bisericii pentru că erau menționați în martirologiile cele mai vechi ale sale. Aceste documente scrise în perioade istorice apropiate de martiriul acestora au păstrat în amintirea creștinilor jertfa lor de sânge care a avut loc în cel de-al patrulea secol la Noviodunum, orașul Isaccea de astăzi. Descoperirea extraordinară a sfintelor lor moaște reprezintă dovada cea mai puternică a autenticității documentelor Bisericii care păstrează relatările sfintelor pătimiri ale martirilor creștini.

Zotic, Atal, Camasie și Filip au fost uciși pentru credința lor împreună cu alți câteva zeci de martiri creștini. Credincioșii contemporani lor le-au luat sfintele trupuri și le-au depus undeva în loc ferit. În perioada în care contextul istoric a permis, creștinii au putut ridica o bazilică pe teritoriul de astăzi al comunei Niculițel, dotată cu o criptă dedicată martirilor unde le-au depus sfintele moaște inscripționând numele acestor sfinți. Pe una dintre lespezile care închideau criptele se află inscripția în limba greacă „aici și acolo sângele martirilor”.
Unul dintre istoricii importanți ai creștinismului vechi de pe teritoriile țării noastre, domnul Emilian Popescu subliniază importanța descoperirii lor. Pe de o parte biserica unde au fost depuși martirii este una dintre cele mai vechi bazilici de pe teritoriul țării noastre, în interiorul căreia se află cel mai vechi martyrion sau criptă martirică cunoscut până acumn. Apoi descoperirea indică vechimea creștinismului pe teritoriile țării noastre și totodată autenticitatea și veridicitatea documentelor istorice privitoare la mucenici.

Sfânta lor jertfă nu a fost uitată niciodată de Biserică și întărește pe creștinii de astăzi prin exemplul pe care îl oferă tuturor: Hristos este centrul vieților noastre, viața veșnică este o realitate atât de dorită, încât ea nu trebuie pierdută chiar cu prețul vieții.

Sfintele moaște ale Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip se află astăzi puse spre cinstire în biserica Mânăstirii Cocoșu din județul Tulcea.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.