Skip to main content

Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Muceniță Iustina Fecioara – 2 octombrie

Sfinții Ciprian și Iustina au fiecare dintre ei o viață deosebită care a culminat prin mărturisirea martirică.

Ciprian s-a născut într-o familie păgână fiind afierosit încă de la naștere zeului Apollo. A fost un foarte bun cunoscător și practicant al religiilor păgâne. Inițiat în religiile de mistere ale lui Mitra și Demetra încă din vârsta copilăriei a deprins cu timpul tainele și puterea substanțelor din natura înconjurătoare. A învățat divinația în Frigia, iar în Egipt și la caldei a studiat magia. Întors în Antiohia s-a înconjurat de faima unui filosof și vrăjitor foarte puternic.

Iustina era și ea din Antiohia dintr-o familie păgână, purtând de la naștere numele Iusta. Ascultând predica diaconului Paraliu s-a convertit la creștinism, atât ea cât și părinții săi Edesiu și Cledonia. Au fost botezați de către episcopul Optatus, tatăl său Edesiu fiind chiar hirotonit preot.

Un tânăr învățat din Antiohia pe nume Aglaid, îndrăgostindu-se de tânăra Iustina și fiind respins de aceasta a apelat la serviciile vrăjitorului Ciprian. Acesta folosindu-se de toate cunoștințele sale nu a putut să o determine în niciun fel pe Iustina să îi cedeze lui Aglaid. Din toate încercările fecioara scăpa folosindu-se de credința în Hristos și de puterea semnului sfintei Cruci.

Atunci când a aflat care era adevăratul motiv pentru care uneltirile sale nu au avut putere, Ciprian a predat toate cărțile sale episcopului creștin Antim acceptând să fie catehizat. A primit botezul iar pentru virtuțile sale după perioadă mai îndelungată a fost hirotonit preot. După 16 ani, episcopul cetății simțindu-și sfârșitul aproape l-a desemnat pe Ciprian ca urmaș în scaunul său episcopal. A apărat cu tărie dreaptă credință împotriva ereticilor și a păgânilor.

Iustina a fost rânduită diaconiță și stareță a unei mânăstiri.

Toate acestea se întâmplau într-o perioadă în care creștinii erau persecutați în Imperiu. Aflându-se despre ei că sunt creștini au fost arestați de către Entolmiu, comes al Orientului. Acesta le-a cerut să se lepede de Hristos. Sfinții Ciprian și Iustina nu s-au înspăimântat și au mărturisit adevărata credință. Amândoi au fost decapitați.

Au rămas până astăzi puternici ajutători pentru cei care îi cheamă în rugăciune.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.