Skip to main content

Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul – 3 octombrie

În urma celebrei cuvântări a Sfântului Apostol Pavel din Atena, numită și Areopagitica, cei care au crezut bunăvestirea Apostolului au fost puțini la număr. Doi însă dintre convertiți îi cunoaștem cu numele: Dionisie Areopagitul și Damaris.

Sfântul Pavel le-a predicat Atenienilor cele despre Hristos. Când le-a spus însă că a înviat din morți nu au putut accepta. „unii l-au luat în râs, iar alții i-au zis: Te vom asculta despre aceasta şi altădată. Astfel Pavel a ieșit din mijlocul lor.”, citim în Faptele Apostolilor.

Păstrau cu toții în minte ceea ce prin tradiție zeul Apollo a spus atunci când a fost fondată însăși curtea Areopagului: „odată ce omul moare și pământul îi bea sângele, nu mai este înviere”. Ori Sfântul Pavel le aducea tocmai vestea că este înviere a morților.

Nu toți au fost necredincioși. Scrie Sfântul Evanghelist Luca „Iar unii bărbați, alipindu-se de el, au crezut, între care și Dionisie Areopagitul și o femeie cu numele Damaris, și alții împreună cu ei.”

Sfântul Dionisie, după cum este și numit, făcea parte din tribunalul sau curtea Areopagului, un grup foarte select și influent de cetățeni atenieni care aveau atribuțiuni esențiale în conducerea și justiția cetății. Așadar, nu este lipsită de importanță intelectuală convertirea acestuia.

La fel, Damaris trebuie să fi fost o femeie foarte instruită din moment ce se afla în acel loc. O tradiție care provine de la Sfântul Ioan Gură de Aur atestă faptul că Damaris era chiar soția Sfântului Dionisie.

Istoricul Eusebiu de Cezareea păstrează în scrierile sale mențiunea unei scrisori adresate atenienilor de către episcopul Dionisie de Corint din a doua jumătate a celui de-al doilea secol în care este amintit faptul că Dionisie Areopagitul a fost cel dintâi episcop al atenienilor.

Așadar cei pe care Sfântul Pavel i-a convertit au fost păstoriți de către Sfântul Dionisie. Reticența atenienilor de pe vremea Sfântului Pavel a fost răscumpărată de credința atenienilor de astăzi care au pus la baza dealului Areopagului o placă de bronz pe care stă gravată predica Apostolului.

Între cei care au rămas să păstorească și să predice în continuare Evanghelia în Atena după plecarea Apostolului Pavel, un loc de frunte îl are Sfântul Dionisie Areopagitul, primul episcop al Atenei.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.