Skip to main content

Sfântul Sfințit Mucenic Zenovie, Episcopul Ciliciei și sora sa, Zenovia – 30 octombrie

Sfântul sfințit mucenic Zenovie și Sfânta muceniță Zenovia au fost frate și soră. Frăția aceasta trupească au prelungit-o în frăția martiriului pentru Hristos.

Zenovie și Zenovia s-au născut într-o familie creștină din Egeea Ciliciei. Părinții lor se numeau Zenodot și Tecla. Au primit astfel în casa părintească o educație cuviincioasă.
Pentru bunul său nume în comunitatea creștină și pentru virtuțile sale Zenovie a fost ales să slujească cetatea în care se născuse în demnitatea de episcop. Pentru rugăciunile sale foarte multă lume dobândea tămăduiri sufletești și trupești. Devenise astfel un părinte căutat de creștini și o mirare pentru locuitorii păgânii ai cetății.

Zenovie și Zenovia au trăit însă într-o perioadă în care în Imperiul Roman creștinismul era o religie interzisă. Creștinii care erau pârâți pentru simpla vină de a crede că Iisus Hristos este mântuitorul lumii erau arestați și forțați să renunțe la propriile convingeri. Pentru a demonstra acest fapt care le aducea eliberarea trebuiau fie să jertfească zeilor sau împăratului care se număra pe sine printre zei, fie să consume alimente afierosite zeilor.

Nu toți împărații înainte de Constantin au pus în practică această politică de intoleranță privitoare la creștini, însă cei care au făcut-o au demonstrat o cruzime înfiorătoare. Între împărații persecutori Diocletian ocupă un loc proeminent. De altfel, persecuția ce a avut loc în timpul său și a împăraților ce i-au urmat s-a și numit marea persecuție.

În acest context în care delațiunile privitoare la creștini erau chiar încurajate de către puterea politică, Zenovie a fost pârât că este creștin și chiar conducătorul comunității creștinilor. A fost de îndată arestat și dus înaintea guvernatorului local pentru a fi judecat. I s-a propus să se lepede de creștinism și să jertfească zeilor. Episcopul a refuzat rămânând fidel mântuitorului Hristos. A fost supus în repetate rânduri torturilor iar când chinuitorii săi au înțeles că nu vor avea succes l-au ucis prin decapitare. Sora sa Zenovia, aflată în mulțime în momentul torturării fratelui său a ales să-l însoțească în chinuri mărturisind faptul că și ea este creștină.

La fel cum s-au născut împreună în aceeași familie trupească și creștină, tot la fel au trecut la Domnul întăriți în dragostea mărturisirii lor.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.