Skip to main content

Sfântul Sfințit Mucenic Lucian, preotul din Antiohia – 15 octombrie

Sfântul Sfințit Mucenic Lucian, preotul din Antiohia, este un sfânt care a avut un rol important în istoria bisericii Antiohiei din vremea sa.

S-a născut în Antiohia, într-o familie înstărită, ceea ce i-a dat posibilitatea să aibă acces la o educație deosebită. Înzestrat intelectual, a fructificat acest dar al lui Dumnezeu, devenind în scurt timp un teolog erudit.

Pentru înțelepciunea sa și pentru viața virtuoasă s-a învrednicit de darul preoției. A ajuns să conducă școala de teologie din Antiohia, didascaleion se numea, astfel încât majoritatea episcopilor din zona Antiohiei de la începutul celui de-al patrulea secol, îi fuseseră elevi. Priceperea sa deosebită era legată de studiul scripturilor Vechiului și Noului Testament și de ziditoarele tâlcuiri pe care le făcea textelor sfinte.

Nu se cunoaște motivul pentru care a ajuns să locuiască o vreme îndelungată în Nicomidia, însă în această cetate, în anul 312 în timpul împăratului persecutor al creștinilor Maximin Daia, Sfântul preot Lucian a fost ucis.

Sfintele sale moaște au fost îngropate de către creștini cu cinstea cuvenită, însă la scurt timp după martiriu, în anul 330 au fost mutate la Helenopolis, fosta cetate Drepanum, restaurată de Sfântul împărat Constantin cel Mare în cinstea mamei sale Elena.

Chiar în apropierea mormântului de aici al sfântului, în anul 337 Împăratul Constantin a primit botezul.

Prima mărturie istorică a martiriului Sfântului Lucian o oferă chiar părintele istoriei bisericești, Eusebiu de Cezareea care scrie „printre martirii din Antiohia și din comunitățile din jur a fost un preot neîntrecut prin toată viața lui, Lucian, care la Nicomidia, în fața împăratului, a propovăduit împărăția cerească a lui Hristos, iar apoi și prin scrieri.” Același autor scrie în alt loc „ tot astfel și Lucian, prezbiter al comunității din Antiohia, un bărbat minunat în toate privințele, dar mai ales prin aspra lui viețuire și cunoașterea adâncă a Sfintelor Scripturi, a fost dus în orașul Nicomidia, unde petrecea atunci împăratul și, după ce a apărat în fața lui învățătura pe care o mărturisea, a fost aruncat în închisoare și omorât.”

Inclusiv de la Sfântul Ioan Gură de Aur se păstrează o cuvântare de laudă rostită cu prilejul prăznuirii sale.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

2 comentarii

  1. Mihaela Ghioca

    Sfantul Lucian,inspiratie peste veacuri ,l-a pus pe Dumnezeu in centrul vieții sale si toata cunoașterea spre înmulțirea iubirii;
    Ma rog lui ,Sfinte Lucian,roaga-te sa putem iubi cat mai mult

  2. Lucian Florian

    Excelenta si foarte necesarå prezentare a unui Sfânt , căruia îi purtam numele fără så am cunoștință de existența sa . Noroc mare cu o prietena erudită care mi l-a prezentat în aceastå formå. Încă odată bravo și adânci mulțumiri pentru prezentare.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.