Skip to main content

Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis – 26 aprilie

Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie sunt apropiați creștinilor din țara noastră pentru că au mărturisit prin moarte martirică credință creștină în zona dunăreană a țării.

Despre martirii Chiril și Chindeu se cunosc puține lucruri. Sfintele lor moaște au fost descoperite într-o Biserică care a fost probabil dedicată cinstirii acestor doi martiri, Biserică care se afla în afara cetății Axiopolis, în apropierea orașului Cernavodă. Foartea probabil Chiril și Chindeu erau din acea zonă și îmbrățișaseră credința creștină, motiv pentru care au fost uciși.
Despre existența lor și despre faptul că au fost cinstiți ca sfinți încă din perioada imediată următoare a martiriului acestora avem mențiuni din cele mai vechi timpuri. Sunt menționați într-un breviar siriac al celui de-al patrulea secol în martirologiul ieronimian și în alte documente istorice de acest tip. Această memorie istorică a Bisericii a fost confirmată în cel de-al XX-lea secol prin descoperiri arheologice. Despre viața și pătimirile Sfântului Tasie cunoaștem mai multe detalii. Știm că a suferit martiriul în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. Tasie era soldat al armatei romane și în ascuns pentru că nu era permis în acea perioadă el era credincios creștin. În timpul unor sărbători păgâne în cinstea zeului Cronos, Tasie a fost desemnat să fie în centrul atenției anume rege al Saturnariilor.

Îi erau permise nenumărate lucruri în cadrul acestui joc teatral însă la finalul saturnariilor urma să își piardă viața. Înțelegând că toate plăcerile pe care și le-ar fi putut permite erau trecătoare și nu puteau răscumpăra pierderea sufletului, Tasie plin de curaj mărturisitor a recunoscut public faptul că este creștin. A fost imediat arestat și dus în temniță, a fost judecat de către legatul Basus și a fost condamnat la moarte prin decapitare. Și-a dat astfel viața în mâinile lui Hristos pe care l-au mărturisit cu atâta dragoste.

Acești sfinți sunt importanți pentru viața creștinilor atât prin exemplul de mărturisire cât și datorită faptului că ne arată vechimea creștinismului din locurile în care trăim noi și prin aceasta, responsabilitatea noastră.

Ți-a plăcut?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente